Prosty mazurek czekoladowy robię w parę chwil. Smakuje, że palce lizać
Na święta stawiam na ciasta łatwe i szybkie do przygotowania. Zwykle robię ich kilka, więc nie mogą być zbyt skomplikowane. Do moich sprawdzonych i ulubionych wypieków należy mazurek cygański, a ostatnio też mazurek czekoladowy. Lubię je nie tylko robić, ale też jeść. Zresztą podobnie, jak moja rodzina. A mazurek czekoladowy największym wzięciem cieszy się u dzieciaków. Potrafią go zjeść w każdych ilościach.
Ciasto na mazurek możesz upiec wcześniej
Mazurek tradycyjnie piecze się na kruchym cieście. Powinno być ono delikatne i odpowiedniej grubości. Zbyt grube będzie twarde i zdominuje nadzienie, cienkie może nie utrzymać nadzienia i łatwo będzie się łamać. By ująć sobie pracy w ostatnich dniach przed świętami, spód do ciasta można upiec wcześniej. Możesz się za nie zabrać już w połowie tygodnia. 1-2 dni przed świętami wystarczy nałożyć nadzienie. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić, zawinąć z papier do pieczenia i trzymać w chłodnym miejscu.
Jak zrobić prosty mazurek czekoladowy?
Najszybszą wersję mazurka czekoladowego można zrobić z gotowym kremem czekoladowym. Wystarczy tylko upiec kruchy spód, posmarować go kremem i ozdobić. Ja jednak wolę prostą, domową masę czekoladową.
Przepis: Mazurek czekoladowy
Czekoladowy mazurek na kruchym spodzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- sól
Na masę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki
Do dekoracji:
- owoce kandyzowane
- rodzynki
- migdały w płatkach
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj nożem. Mąkę z masłem rozkrusz w placach, by powstał piasek. Dodaj cukier puder, jajko i szczyptę soli, szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.
- Pieczenie ciastaZ ciasta odkrój 1/4. Resztę rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,7 cm. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwaj widelcem.. Odłożone ciasto rozwałkuj na długi pasek, przekrój go wzdłuż na 3 cienkie paski. Zapleć z nich warkocz, obłóż nim brzegi ciasta. Całość piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Przygotowanie masy czekoladowejCzekoladę posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Śmietankę dobrze podgrzej w rondelku, dodaj rozdrobnioną czekoladę, wymieszaj. Podgrzewaj mieszając, aż czekolada rozpuści się i powstanie gęsty krem. Odstaw, go by przestygł.
- Wykańczanie mazurkaPrzygotowaną masą czekoladową posmaruj wierzch mazurka. Udekoruj go wg uznania bakaliami, odstaw do zastygnięcia. Mazurek najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.
Czym udekorować mazurek czekoladowy?
Do dekorowania mazurka czekoladowego doskonale będą się nadawały bakalie. Możesz wykorzystać orzechy, np. włoskie, laskowe czy migdały. Wcześniej warto je podprażyć na suchej patelni, co wydobędzie z nich aromat i sprawi, że orzechy nabiorą przyjemnej kruchości. Można więc ułożyć na nadzieniu połówki orzechów włoskich, posypać je posiekanymi, dowolnymi orzechami albo migdałami w postaci płatków lub słupków.
Dobrze też pasować będą suszone i kandyzowane owoce. Użyj najlepiej tych jaśniejszych, tak by były widoczne na ciemnej czekoladzie. Mogą to więc być suszone morele, rodzynki królewskie czy owoce kandyzowane. Możesz je też połączyć z orzechami.